Assertiviteit

assertiviteit trainingAssertiviteit is het opkomen voor je persoonlijke belangen en het uitdrukking geven aan je gevoelens, gedachten en wensen op een gepaste manier. Doen en zeggen wat je denkt, voelt en wilt op basis van respect. Respect voor je eigen belangen en respect voor de belangen van de ander.

Assertiviteit is dus wezenlijk iets anders dan egoïsme of agressie.

Een assertief persoon kan ‘nee’ zeggen zonder zich schuldig te voelen, is in staat grenzen aan te geven en voor zijn mening uit te komen. Assertiviteit heeft te maken met zelf verantwoordelijkheid nemen en keuzes kunnen maken. Het levert zelfbewustzijn, zelfrespect, doortastendheid en zelfverzekerdheid op. 
Hoe beter je jezelf kent en weet wat je wensen en grenzen zijn, hoe beter je dat aan anderen duidelijk kunt maken. Hoe de ander op jou zal reageren, hangt vooral af van de manier hoe je met hem communiceert. Als je op een respectvolle manier met de ander omgaat, is de kans groot dat hij jou ook met respect zal behandelen.

Wil jij leren om je assertiviteit te vergroten? In een coachingstraject van circa 5 sessies leer je zelf om op een bewuste manier met je communicatie en gedrag om te gaan en de verandering stapje voor stapje toe te passen. Vraag een vrijblijvend intake gesprek aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.